Lezing Keurig, Kwiek en Katholiek

12 november 2018

Op  dinsdag 27 november 2018 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt

HKK Op ’t Goede Spoor in Buurthuis ’t Schooltje

Carmelietenstraat 56 te Waspik

een lezing over

Keurig, kwiek en katholiek.

Tijdens de lezing neemt journalist Hans van den Eeden zijn toehoorders mee naar de ontwikkeling van het  Rijke Roomse leven. Volgens zijn opvatting zit ondanks weerstand en vragen het geloof bij veel Brabanders diep in het DNA. De volksdevotie is in Brabant groter dan gedacht. Maria, de zoete moeder in de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch,  trekt dagelijks honderden bezoekers. Ook veel bedevaartgangers trekken in de meimaand naar Elshout. Als door de ontkerkelijking noodgedwongen kerken moeten sluiten roept dit vaak weerstand op.

Tijdens deze interactieve lezing wordt nader ingegaan op hoe het rooms-katholieke geloof zich heeft kunnen ontwikkelen. De vele tradities, rituelen, normen en waarden zullen bij de aanwezigen herkenning oproepen.

De lezing start bij de komst van de Fransen die in 1795 het mogelijk maakten dat katholieken hun geloof, na 1648, weer konden belijden. In verschillende tijdsperiodes wordt stilgestaan bij de ontwikkeling en de emancipatie van de rooms-katholieken. Dit wordt binnen een maatschappelijke context geplaatst.

Hans van den Eeden heeft verschillende cultuur-historische publicaties op zijn naam staan. Recent verscheen van hem het boek “Thuis in de abdij” over abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk.

Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50.

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!

 


 

Meer Nieuws

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.