Expositie ‘Crossings – Art & Sport’

26 juni 2019

Kunstenaars maken werk geënt op lokale sporthelden

Op uitnodiging van het Huis van Waalwijk en Kunstencentrum Waalwijk werken negen professionele kunstenaars uit Waalwijk en omgeving momenteel aan werken voor de expositie ‘Crossings – Art & Sport’. Beeldend kunstenaar Maria Klerx uit Waalwijk is één van hen en is tevens curator van deze bijzondere expositie. Ze vertelt welke lokale sporthelden de kunstenaars inspireren.

 

De expositie is te bezoeken vanaf zondag 25 augustus, de dag waarop in het centrum van Waalwijk het GO Waalwijk Festival plaatsvindt. Het festival presenteert een breed aanbod op het gebied van sport en cultuur en zoekt waar mogelijk de verbinding ertussen. Zo is er een fotowedstrijd gehouden met als thema’s sport en cultuur; winnende inzendingen worden in het centrum en in het Huis van Waalwijk getoond. Ook de expositie ‘Crossings – Art & Sport’ speelt een belangrijke, verbindende rol.

 

Bijzondere invalshoeken

Curator Maria Klerx licht toe: “De negen kunstenaars ontwikkelen op ons verzoek werken met sport als rode draad. Dat levert heel bijzondere en interessante invalshoeken op. Zo liet kunstenares Jola Hesselberth zich inspireren door atlete Ellen van Langen, die in 1992 goud won op de Olympische Spelen en al jaren in Waalwijk woont. Jola werkt op dit moment aan een animatie. Ad van Bokhoven stelt de Waalwijkse Lieke Brok – lid van het twirlteam dat vorig jaar wereldkampioen werd – in zijn werk centraal. Luc van Son werd geïnspireerd door de skate-scène waarin hij zelf in Waalwijk opgroeide en maakt hierover een ruimtelijk werk. Stadsdichter Joep Trommelen schrijft in aanloop naar de expositie elf gedichten over RKC Waalwijk, verwijzend naar het elftal. Daarnaast zal hij een gedicht wijden aan de Waalwijkse beroepswielrenner Frans Slaats, wiens leven een treurige wending nam. Ikzelf liet me inspireren door turnkampioen Yuri van Gelder. Een fascinerende persoon, die ondanks veel tegenslagen steeds weer terugkomt en doorzet.”

 

Interactieve kunst

Maria Klerx werkte met enkele van de kunstenaars eerder samen. “Theatermaker Margit Odems en kunstenaar Mark Thur werkten eerder mee aan de Kunstnacht die ik in 2014 in het Huis van Waalwijk organiseerde”, vertelt ze. “Zij maken voor Crossings – Art & Sport allebei een verrassend werk. Mark nodigt erbij uit tot interactie en Margit werkt samen met parasporters. Maarten van Halderen droeg bij aan beide edities van het Halve Zolen Festival in Waspik met The Lemon Barrel en werkt nu aan een nieuw bijzonder voertuig, refererend aan zwemmer Maarten van der Weijden. Op 25 augustus zijn de werken van Margit en Maarten buiten te zien. Bewust nodigde ik ook enkele talentvolle kunstenaars uit die nog niet lang zijn afgestudeerd. Naast Luuk van Son is dat Aimée de Jongh. Zij maakt animatiekunst over militaryruiter Piet van der Schans uit Sprang-Capelle die in de jaren ’70 onder meer deelnam aan de Olympische Spelen. Zo is een mooi, gemêleerd gezelschap ontstaan.” Maria Klerx zal tevens een eigen werk exposeren, hoewel ze naast haar taak als curator van de expositie ook druk bezig is met de voorbereidingen van Grafiek2019. Daarover vertelt ze: “Grafiek2019 is een terugkerende landelijke manifestatie. In het hele land zullen exposities rond grafische kunst worden georganiseerd. In het Huis van Waalwijk exposeren we van 5 tot 20 oktober. Deels in de herfstvakantie, omdat we graag ook kinderen kennis willen laten maken met kunst. Er zullen speciale kinderworkshops worden georganiseerd.” Vanwaar zoveel tegelijk? “Het is druk”, beaamt Klerx, “maar ik vind het belangrijk om professionele kunst in de Langstraat op de kaart te zetten.”

 

Crossings – Art & Sport

Crossings – Art & Sport is van zondag 25 augustus tot en met 22 september elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.30 uur (deuren zijn geopend tot 17.00 uur) te zien in het Huis van Waalwijk. De entree is gratis.

 

Kijk voor meer informatie over het GO Waalwijk Festival op www.gowaalwijk.nl/festival

Meer Nieuws

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.