Dit kunt u zelf doen

 Wat kunt u zelf doen om het valrisico te verkleinen? 

‘Voorkomen is beter dan genezen’. Dat gezegde gaat zeker op als het gaat om vallen. Een goede balans zorgt ervoor dat u uw evenwicht makkelijker houdt en de kans op vallen aanzienlijk verkleint. Om een goede balans te krijgen en te behouden, zijn voldoende beweging en balansoefeningen erg belangrijk. De landelijke beweegrichtlijnen adviseren als volgt:

  • Voorkom veel stilzitten.
  • Bewegen is goed, méér bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning (zoals wandelen, fietsen, badminton, rustig zwemmen, traplopen, hond uitlaten, fitness). Verspreid dit over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Combineer dit met balansoefeningen*.

* Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van uw evenwicht terwijl u staat of beweegt. Zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Denk ook aan beweegactiviteiten in groepsverband, zoals yoga, ballet, pilates, gymnastiek of tai chi.

Besteed ook aandacht aan:

• goed zicht
Laat uw ogen testen: ziet u nog goed genoeg? Herhaal zo’n test elk jaar. Zorg ook voor goede verlichting in huis.
• veiligheid in huis
Haal losse kleden weg, zodat u er niet over struikelt of wegglijdt. Hetzelfde geldt voor ‘obstakels’ zoals bijzettafels, snoeren of bijvoorbeeld losse spullen op de trap: zorg dat er niets in de weg staat op uw looproutes in huis. 
• schoenen
Draag ook in huis stevig en goed passend schoeisel. Loop liever niet op hakken, kousenvoeten of pantoffels die makkelijk uitschieten. Pijnlijke voeten? Vraag een podotherapeut om advies en/of laat uw voeten verzorgen door een pedicure.
• medicijnen
Weet welke medicijnen u gebruikt; mogelijk zijn er medicijnen die het risico op vallen kunnen verhogen.
• voeding
Zorg dat u elke dag goed eet en drinkt, met aandacht voor voldoende groenten, fruit en eiwitten.
 
Vragen? Hulp nodig?
Weet u niet goed welke beweegactiviteit bij u past? Heeft u een beperking of chronische ziekte die het moeilijk maakt om te blijven bewegen? Heeft u interesse in een activiteit uit het GO in balans-programma? Neemt u gerust contact op met de beweegcoaches: 
 
Ine van Liempd
e inevanliempd-vankraaij@contourdetwern.nl 
t 06 - 33 04 14 31 
 
Annika Jabroer
e annikajabroer@contourdetwern.nl 
t 06 – 22 75 03 74