Bezoek aan lichtmonument Daan Roosengaarde op nationale Holocaustherdenking

23 januari 2020

Op 27 januari 2020 is het precies vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Met een deel van het tijdelijke lichtmonument LEVENSLICHT, dat tentoongesteld wordt in het G….Museum voor Hedendaagse Kunst wordt maandag 27 januari stilgestaan bij de Nederlandse Holocaustslachtoffers in Waalwijk.

Hierbij aanwezig is burgemeester Kleijngeld, vergezeld van ambtenaren van de gemeente Waalwijk. Het monument is nog tot en met 2 februari te bezoeken (Grotestraat 208, Waalwijk, zie www.gmhk.nl). Niet alleen de gemeente Waalwijk doet mee, maar nog 169 andere gemeenten. Nooit eerder werd op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij de Holocaust.

Op 16 januari werd in Rotterdam het gehele tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT gepresenteerd. Doel van het lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het monument is ontworpen door Studio Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Lichtmonument
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Waalwijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. De herdenkingsstenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven: als een ademhaling in licht.

Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te zijn voor dit project en een openbaar lichtmonument te mogen maken over de Holocaust. LEVENSLICHT is een plek voor iedereen waar we het verleden herdenken, maar ook nadenken over hoe de toekomst eruit mag zien.”

Meer informatie en de kaart met deelnemende gemeenten vindt u op 4en5mei.nl/levenslicht

Meer Nieuws

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.