Stabat Mater door strijkorkest Fiedelino met solisten op 7 april in Sint-Jan

7 apr 2019

Op zondag 7 april a.s. zal de Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd worden door Strijkorkest Fiedelino met ondersteuning van solisten in de Sint Jan te Waalwijk. Een prachtige uitvoering georganiseerd door de Vrienden Sint Jan de Doper die u beslist niet mag missen. De uitvoering begint om 14.30 uur en de entree is gratis.
Vorig jaar verzorgde het strijkorkest van Vioolschool Fiedelino een passieconcert in de kerk van Elshout. Het orkest waarin gevorderde vioolleerlingen spelen had de uitdaging opgepakt de hele Stabat Mater van Pergolesi in te studeren en uit te voeren. Dat maakte grote indruk op het publiek en voor de spelers was het ook een onvergetelijke ervaring. Daarom wordt het project in 2019 nog eens herhaald in de Sint Jan te Waalwijk. Behalve de negen gevorderde vioolleerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman uit Drunen spelen ook ouders en muziekvrienden mee op altviool, cello en contrabas. Organist Rob Dommisse neemt de orgelpartij voor zijn rekening en de bekende dirigent Lucas Vis staat voor het orkest. De vier zangsolisten die de solo’s verdelen hebben allen een conservatorium opleiding.

Stabat Mater

De indringende 13e eeuwse teksten van het Stabat Mater, vanuit het Latijn vertaald door Willem Wilmink, vertellen over het verdriet van de moeder van Jezus die, staande onder het kruis, getuige is van het lijden en de dood van haar kind. De rijmende Latijnse coupletten zijn waarschijnlijk ooit bedoeld als meditatieve teksten voor de gelovigen die het lijden van moeder en kind zouden willen verlichten, maar uiteindelijk smeekt om steun bij het eigen sterven en de weg door de dood naar het paradijs. “Quando corpus morietur”, als mijn lichaam moet sterven, moge mijn ziel dan de vreugde van de hemel ervaren.

Opletten

Dirigent Lucas Vis wil daar nog graag iets aan toevoegen. “Het Stabat Mater van Pergolesi is niet eenvoudig. Het werk bestaat uit twaalf delen, er zijn maar liefst veertien verschillende tempi en er mag op veel plaatsen gekozen worden voor een vrije frasering. Dit hangt mede af van de ruimte, met of zonder publiek, de temperatuur, het moment van de dag etcetera. Dit betekent dat elke musicus enorm moet opletten”. Dirigent Vis weet de musici dan ook echt te inspireren. Hoewel hij een grote man is, stelt hij zich klein en dienstbaar op. Zijn bewegingen zijn puur gericht op het bereiken van het beste wat deze muziek te bieden heeft. De sopranen en alten die afwisselend solo of als duet optreden, vertrouwen en varen op zijn kundigheid, zonder welke deze Stabat Mater ongetwijfeld minder zeggingskracht gehad zou hebben.

Iedereen welkom

Het belooft een hele mooie middag te worden. Iedereen die van muziek houdt, is zondag 7 april van harte welkom in de Sint Jan in Waalwijk. De entree is zoals altijd gratis bij de culturele activiteiten van de Vrienden van Sint Jan de Doper, het concert start om 14.30 uur en de deuren staan vanaf 14.00 uur voor u open. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie of thee te drinken. Na afloop wordt om een vrije gift gevraagd om de kosten van de organisatie van deze activiteit te kunnen betalen.

Locatie5141GR Waalwijk

Contactpersoon


maurice.vanbladel@kpnmail.nl
0627040782

Ons volgen?5141GR
Waalwijk

Neem contact op

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.