LUISTERLEZING DOOR DICK HERMSEN OVER VROUWELIJKE COMPONISTEN IN DE KLASSIEKE MUZIEK

15 jan 2019 t/m 15 jan 2019

 

Waalwijk – woensdag 14 november verzorgt Dick Hermsen op uitnodiging van ’t Nut departement Langstraat een luisterlezing onder de titel “Eerbetoon: Vrouwelijke componisten in de klassieke muziek”.  

 

Deze luisterlezing met PowerPoint  geeft inzicht in het waarom vrouwelijke toondichters altijd ver in de minderheid zijn gebleven en laat zien en horen dat zij prachtige muziek hebben gemaakt. De muzen waren meisjes, maar de jongens schreven de muziek. Zo is het ogenschijnlijk altijd geweest als je de muziekgeschiedenis mag geloven. Van Gregorius I, naamgever van het gregoriaans, tot Beethoven, van Bach tot Stravinsky, er stonden mannen aan het roer van de toonkunst.
Toch zijn er ongelooflijk veel geweldige vrouwelijke componisten.
De Componist des Vaderlands is een dame: Mayke Nas (1972).
Het werk van Kaija Saariaho, Unsuk Chin en Lera Auerbach  – om heel verschillende buitenlandse componisten te noemen  – wordt internationaal gevierd. Is componeren iets wat vrouwen zich pas recentelijk eigen hebben gemaakt?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee natuurlijk. Maar de context is wel danig veranderd:  toegang tot muziekonderwijs , betaald werk (oude componisten waren ambachtslui) of juist vrije tijd, voor vrouwen waren die dingen vaak niet weggelegd.

 

Deze lezing vindt plaats op woensdag 14 november in de bibliotheek Waalwijk. Aanvang 19:30 uur. Nutsleden en leden van de Bibliotheek betalen € 8,00. Voor niet-leden is dat € 10,00.

 

Aanmelden  via secretaris@nutlangstraat.nl of telefonisch bij Annie Arts 0416 337909.

 

Datum en tijd

Woensdag 14 november

19.30 uur

Locatie


Wilhelminastraat 4a
5141 HK Waalwijk

Ons volgen?


Wilhelminastraat 4a
5141 HK
Waalwijk

Neem contact op

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.