Lezing Heemkundekring Op ’t Goede Spoor te Waspik door Hans van den Eeden met als titel: Heftige vrouwen, van ons Jet tot ons Zus

1 oktober 2019

Op dinsdag 1 okt. 2019 om 20.00 u (inloop 19.30 u) verzorgt HKK Op ’t Goede Spoor in Buurthuis ’t Schooltje, Carmelietenstraat 56 te Waspik de lezing ‘Heftige vrouwen, van ons Jet tot ons Zus’.

 

Tijdens deze lezing zal journalist Hans van den Eeden nader ingaan op de vraag hoe “ons moeder” opgroeide. Het was een periode dat meisjes vaak nog “Jet” of “Zus” en jongens “Broer” werden genoemd. Diverse vragen komen aan de orde. Voorbeelden zijn:

Met welke normen en waarden werden ze opgevoed?

Maar ook: hoe was de opvoeding van hun eigen kinderen?

En wie waren hun “voorbeeld vrouwen”?

 

Gedurende deze lezing komen tal van dergelijke vragen, met dilemma’s en antwoorden, aan de orde.

 

De lezing vertelt het verhaal van met name “gewone” en “markante” Brabantse vrouwen. Hierbij staan onder andere voorbeeldvrouwen uit de 19de en de 20ste eeuw centraal. Tijdens deze lezing wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling en sociale strijd rond de positie van vrouwen. Dit loopt uiteen van boerin, non, vroedvrouw, onderwijzeres, journaliste, activiste tot burgemeester. Ook de lusten en lasten van vrouwen en voorbeeldvrouwen komen aan de orde. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de rol van de kerk en de emancipatie beweging. De lezing wordt ondersteund met anekdotes en fraai beeldmateriaal.

Hans van den Eeden heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan. Hij schrijft ook voor onder andere het Brabants Dagblad.

 

Ook nu weer zijn niet-leden van harte welkom, maar voor hen geldt een entreeprijs van € 3,50.

 

Wij hopen vele geïnteresseerden te mogen verwelkomen bij deze boeiende lezing!

 

Datum en tijd

01-10-2019 om 20.00 u


Locatie


Carmelietenstraat 56
5165 AL Waspik

Contactpersoon


theovandenburg@ziggo.nl

Ons volgen?


Carmelietenstraat 56
5165 AL
Waspik

Neem contact op

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.