Kinderfysiotherapie

15 jan 2019 t/m 15 jan 2019

Wat is kinderfysiotherapie?
Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de bewegingsontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. De basis voor bewegen wordt al op zeer jonge leeftijd gelegd. Spelenderwijs ontdekken kinderen hun zintuigen en hun motoriek, waardoor ze leren. Soms duurt de gebruikelijke motoriek (bv. Kruipen, lopen, schrijven, fietsen, zwemmen) wat langer of wijkt het af van het normaal, hier kan een kinderfysiotherapeut vaak bij helpen.

Vaak zijn het de ouders die zich ongerust maken over de ontwikkeling van hun kindje, maar ook een arts, het consultatiebureau, een leerkracht, kraamverzorgster, kinderdagverblijf of podotherapeut speelt hierin een belangrijke signalerende rol. Bij een niet-pluis gevoel, is het altijd goed om contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Deze kan advies geven en gestandaardiseerde testen afnemen om de motoriek in kaart te brengen.

Waar nodig is vindt er intercollegiaal overleg plaats om het kind zo goed mogelijk te helpen bij de bestaande hulpvraag. Ook aan huis (0 tot 2 jaar) of op locatie (bijvoorbeeld op school) behandelen is mogelijk.

Veel voorkomende problematiek waarbij een kinderfysiotherapeut kan helpen:
– Voorkeurshouding, zuigelingen asymmetrie
– Trage motorische ontwikkeling van de mijlpalen
– Tenenlopen
– Aangeboren hersenbeschadiging, Erps Parese, dysmaturiteit, CP
– Orthopedische problemen
– Sportblessures/traumata
– Mentale retardatie
– Onhandige motoriek (niet mee kunnen in de gymles/zwemles of bij het buitenspelen, vaak iets laten vallen)
– Opvallend looppatroon, veelvuldig vallen of onrust in bewegen
– Schrijfproblematiek, foutieve pengreep of niet leesbaar handschrift
– DCD
– Houdingsproblematiek (verkeerde houding, nek- en rugklachten)

Binnen Fysiocare is er ook FITKIDS. FITKIDS is een sport programma voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of een andere chronische aandoening. Via dit programma ontdekken kinderen dat bewegen gezond, ontspannend en vooral LEUK is. Het streven is dat ze uiteindelijk doorstromen naar een (aangepaste) sportclub of activiteit. Bij aanvang vindt er altijd een intake gesprek plaats, aansluitend wordt dan gestart met de sportlessen. De lessen bestaan uit individuele begeleiding, fitnessapparatuur en in groepsverband sport en spel vormen.

Kinderfysiotherapie wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering met 18 behandelingen (bij een chronische indicatie volledig, in combinatie een verwijzing van een specialist). Hierover wordt geen eigen risico in rekening gebracht. Afhankelijk van een eventuele aanvullende verzekering komen er nog behandelingen boven op. Kinderen kunnen zowel op verwijzing als met directe toegankelijkheid bij een kinderfysiotherapeut terecht.

 

Heeft u vragen over kinderfysiotherapie of een specifieke vraag over een kindje, neem dan gerust contact op met Fysiocare, zodat we samen kunnen bekijken wat het beste is voor uw kind. 

Datum en tijd

Op afspraak

Locatie5144MB Waalwijk

Contactpersoon

Anne Brekelmans
info@fysiocare.nl
0416334680

Ons volgen?

Kinderfysiotherapie

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.