Als een hoortoestel niet meer toereikend is. (Dan kan een CI (Cochlear Implantaat) een uitkomst bieden)

28 augustus 2019

 

Maandelijks (op de laatste woensdag van de maand) staat het Inloopcentrum van de “Stichting Plots- en Laatdoven” open voor eenieder die interesse in doofheid en alles wat daarmee samenhangt.  

 

Iedereen met vragen over plotsdoofheid en laatdoofheid en/of problemen ondervindt omtrent het doof zijn, is van harte welkom tussen 10:30 uur en 15:30 uur. 

 

U bent welkom voor 5 minuten maar ook de gehele dag.
Aanwezig zijn ervaren plots- en laatdoven met en zonder hoor-hulpmiddelen (bijv. Cochleair Implantaat en/of gehoorapparaat) . Samen met hun horende partner kunnen zij u en hun ervaringen delen. Tevens zijn ervaringsdeskundigen, een schrijftolk en een gebarentolk zijn altijd aanwezig.

 

Deze maand is dat op woensdag 28 augustus 2019.

 

Iedere maand is er een thema, deze maand is de voorzitter van OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) , Hennie Epping aanwezig  om (van 11:00 – 12:30 uur) voorlichting te geven over de werking en mogelijkheden van een CI.

 

Een Cochleair Implantaat is voor dove en ernstig slechthorende mensen een hulpmiddel waarmee zij, in de meeste gevallen, in staat zijn om (weer) te horen. Het bestaat uit een inwendig deel (het implantaat) en een uitwendig deel (de processor).

 

Een cochleair implantaat wordt tijdens een operatie geplaatst en verschilt om die reden sterk van hoortoestellen of andere hoorhulpmiddelen.

 

Een cochleair implantaat vervangt de functie van het slakkenhuis     (cochlea).

 

Alleen mensen waarvan het slakkenhuis sterk beschadigd is, maar bij wie de gehoorzenuw nog wel werkt, kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat.

 

Een beschadigd binnenoor is vaak de oorzaak van doofheid of ernstig slechthorendheid. In dat geval kan een cochleair implantaat de functie van de zintuigcellen/trilhaartjes overnemen en de intact gebleven gehoorzenuw direct elektrisch stimuleren.

 

Een CI bestaat uit een uitwendig en een inwendig deel. Het uitwendige deel, de geluidsprocessor  vangt het geluid op en vertaalt het in elektrische signalen. De geluidsprocessor (oorhanger) is met een snoer verbonden aan de zendspoel . Die spoel werkt als zender die het signaal door geeft aan het inwendige deel. Het inwendige deel vangt het signaal op en geeft het via een draad met elektroden, die door het slakkenhuis loopt door aan de gehoorzenuw. 

 

Van 13.30 uur – 15:00 uur is er een groep doven en slechthorenden aan het oefenen met Nederlands Ondersteunende met Gebaren ofwel NmG. Geïnteresseerden kunnen in de oefengroep deelnemen en eventueel de volgende oefenbijeenkomsten aansluiten.
Sluit u zich aan als deelnemer voor de oefengroep, dan wordt het op prijs gesteld als u donateur wordt van de Stichting Plots- en Laatdoven (
www.stichtingplotsdoven.nl).

 

Iedereen, zowel doven, slechthorenden als geïnteresseerde goed-horenden zijn van harte welkom in Wijkpunt BaLaDe, Balade 1 te Waalwijk. (www.balade.nl).

 

Ook studenten van de tolkenopleiding zijn van harte welkom. Omwille van de beperkte ruimte, om teleurstellingen te voorkomen, graag vooraf aanmelden via InloopWaalwijkPLD@hotmail.com. 

 

Volgende inlopen zijn op:  25 september, 30 oktober, 27 november en 18 december

 

Meer info: InloopWaalwijkPLD@hotmail.com 

 

Op de hoogte blijven van de activiteiten van de inloop in Waalwijk:

 

Klik hier om je op te geven voor de nieuwsbrief.

 

Datum en tijd

Iedere laatste woensdag van de maand van 10:30 uur – 15:30 uur.

Volgende inlopen zijn op:  25 september, 30 oktober, 27 november en 18 december

 

Locatie5142WX Waalwijk

Contactpersoon

Jan Span
inloopwaalwijkpld@hotmail.com
0644282782

Ons volgen?5142WX
Waalwijk

Neem contact op

Op de hoogte blijven van activiteiten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.