Recepten

Syrische rijst met kip, recept van Samir en Badiaa

Zie onderaan deze pagina: download het hele recept met ook foto's stap voor stap.

Havermoutmuffins, recept van Anouk Glaudemans (winnaar Heel Holland Bakt)

Anouk Glaudemans uit Waalwijk won in seizoen 2020-2021 het programma Heel Holland Bakt. Eén van haar favoriete tussendoortjes zijn havermoutmuffins.

Tijdens de live-uitzending van GO Waalwijk op 6 april 2023 laat ze zien hoe je ze bakt. Eerder deelde ze dit recept met GO Healthy tijdens de Maand van Lezen en Schrijven in september 2020. 

Anouk: “Dit is een heerlijk gezond(er) tussendoortje dat gezoet is met banaan en appel. Bewaar ze 3 dagen in de koelkast of vries ze in, zodat je altijd een tussendoortje achter de hand hebt. Je eet ze warm of koud. Lauwwarm vind ik ze het allerlekkerste!”

Met dit recept maak je 4 stuks. Je bakt ze 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C op boven- en onderwarmte.

Dit heb je nodig:

• 1 rijpe banaan
• 1 ei
• 25 g havermout
• 25 g amandelmeel
• ½ tl bakpoeder
• ½ tl kaneel
• 20 g rozijnen
• 1 kleine Jonagold appel
• 1 el amandelschaafsel of andere noten voor de topping
+ oven en siliconen muffinvorm

Pannenkoek-fruit-spiesjes (lunch of tussendoortje)

VitaTilly deelt dit recept voor een lekker tussendoortje of een lunchgerecht. Je kunt het eventueel de avond vooraf maken, zodat je lunch alvast klaar staat. Kinderen zijn er dol op!

Zo maak je ze:
• kluts 2 kleine eieren
• voeg 75 gram havermeel (of boekweitmeel) + 150 gram plantaardige melk toe en meng het tot een beslag
• schenk het beslag in delen in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes
• besmeer elke pannenkoek met wat honing / tahin / kokosrasp (of een combinatie ervan)
• rol de pannenkoekjes op en snijd de pannenkoekrol dan in stukjes
• rijg de pannenkoekrolletjes aan een prikker en wissel daarbij af met druiven, blauwe bessen, mango of ander vers fruit

Linzensoep (lunchgerecht of maaltijdsoep)

Tijdens de Maand van Lezen en Schrijven in 2021 deelde Dilek Odabasi, wethouder van gemeente Waalwijk haar recept voor linzensoep.

Voor 4 personen heb je nodig:

• 175 gram rode linzen
• 1 aardappel
• 1 wortel
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 2 blokjes bouillon (groente of kip)
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 eetlepel olie of boter
• chilipoeder
• zwarte peper
• komijnpoeder
• verse munt
+ kookpan, spatel en eventueel een staafmixer.

Zo maak je de soep:

• Snij de aardappel, ui en wortel in kleine stukjes.

• Verwarm olie of boter in de pan. Bak de ui en knoflook tot ze glanzen

• Doe de tomatenpuree en de kruiden er bij. Tip: Niet meteen teveel kruiden er in doen. Je kunt er later nog meer kruiden bij doen.

• Doe de andere ingrediënten erbij. Bak alles een paar minuten.

• Doe er 1,5 liter water bij. Breng de soep aan de kook.

• Wanneer de soep kookt, zet dan het vuur laag. Laat de soep nog 30 minuten koken.

• Maak de soep glad met de staafmixer.

Extra tips:
• Serveer de soep lekker met Turks brood.

• Heb je geen verse munt? Gedroogde munt kan ook!
• Je kunt de soep ook invriezen.

Zoete aardappel en broccoli van de bakplaat

Eric Daandels, oud-wethouder van gemeente Waalwijk deelt zijn recept. 

Voor 2 tot 3 personen heb je nodig:

• 500 gram zoete aardappel (2 of 3) 
• 2 eetlepels olie 
• Snufjes: paprika poeder, komijn, knoflookpoeder, peper en zout 
• 250 gram cherry tomaatjes 
• 20 gram broccoli in roosjes 
• 75 gram feta 
• 200 gram kikkererwten uit blik 
+ bakplaat, bakpapier, oven

Zo maak je dit gerecht:

• Zet de oven op 200 graden.

• Was de zoete aardappelen, dep ze droog met bijvoorbeeld een stukje keukenrol. Snijdt ze in gelijke stukken van 3 á 4 centimeter.

• Doe de stukken van de zoete aardappel in een kom en meng de stukken met de olie, paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder en peper en zout.

• Leg het bakpapier op de bakplaat. Verdeel de stukken zoete aardappel over de bakplaat.

• Zet de bakplaat in de oven (in het midden) en laat de bakplaat 12 minuten in de oven staan.

• Haal de bakplaat uit de oven. Voeg de broccoliroosjes en de uitgelekte kikkererwtjes toe. Schep alles door elkaar.

• Zet de bakplaat terug in de oven. Laat de bakplaat weer 12 minuten in de oven staan.

• Haal de bakplaat uit de oven. Leg er de tomaatjes en de stukjes feta bovenop. Zet de bakplaat nog 5 minuten terug in de oven.

• Haal de bakplaat uit de oven en je gerecht is klaar en smullen maar.

Kwark met noten en fruit 

Dilek Odabasi, wethouder van gemeente Waalwijk heeft een tip voor een lekker en gezond toetje.

Voor 3 tot 4 personen heb je nodig:

• 300 á 400 gram halfvolle kwark 
• verschillende stukjes fruit (appel, aardbei, blauwe bessen, ananas, meloen)
• gemengde noten (walnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten en hazelnoten) 
honing

Foto Album

Recept Risotto door Shawn Adewoye (speler RKC Waalwijk)
linzensoep door wethouder Dilek Odabasi-Seker van gemeente Waalwijk
Ontbijtmuffins door Anouk Glaudemans (winnaar Heel Holland Bakt)

Downloads

recept Syrische rijst met kip